Gymnastiek

Basisgymnastiek

Welpen

(6 en 7 jaar – geboortejaren 2015-2014)

Bij de welpen leer je de eerste echte turnoefeningen, zowel met als zonder toestellen. De lessen worden opgebouwd en afgestemd naar ieders kunnen. Er wordt al heel wat aangeleerd, maar op een speelse manier en zonder druk. Elke les begint met een leuke opwarming en eindigt met een spelletje.

Kids

(8 en 9jaar – geboortejaren 2013-2021)

De kids zijn een leuke bende van meisjes en jongens die oefeningen leren op de mat en aan de plint. De sprongetjes op de bank doen we al wel eens op de balk en ook aan de damesbrug durven we ons al eens wagen. De oefeningen worden aangepast zodat iedereen doet wat hij kan, voor de één een beetje makkelijker, voor de ander dan weer wat moeilijker. De lesgevers variëren de lessen zo veel mogelijk, een loop- en tikspelletje wordt dan ook niet vergeten. Wist je dat je ook kan turnen door een memory of ganzenbord te spelen?

Tieners

(10 en 11 jaar – geboortejaren 2011-2010)

In deze afdeling staan bewegen en plezier beleven centraal. Er worden echter ook steeds grotere uitdagingen aangeboden, en dat aan alle toestellen. Aandacht wordt besteed aan de goede uitvoering van bewegingen en de afwerking. De lessen zijn gevarieerd en op maat van ieders kunnen.

Pubers

(12 en 13 jaar – geboortejaren 2009 en 2008)

Er wordt op alle toestellen geturnd, naar alle creativiteit. De basisoefeningen worden beter afgewerkt , en naar ieders wil en durf worden nieuwe moeilijkere oefeningen stap voor stap aangeleerd. Goed en hard trainen in een aangename sfeer, daar komt het bij de Pubers op neer!

Turners en turnsters

(14 tot 21 jaar – geboortejaren 2004 tot en met 2007)

De les begint altijd met een opwarming: wat loopvarianten, een spel of oefeningen voor de algemene conditie, kracht en lenigheid. De kern van de les bestaat uit nieuwe of reeds gekende oefeningen aan één of meerdere (turn)toestellen zoals balk, barre, plint, zweedse tafel maar ook mat, airtrack en minitrampoline. We verwachten dat iedereen tijdens de les meedoet en de voorgestelde oefeningen probeert. Op het einde van de les is er meestal nog een leuke afsluiter. Je goed voelen in één van je favoriete bezigheden dat is waar het om draait.

Specialisatiegroepen

De leden voor de specialisatiegroepen worden geselecteerd. Meer info hierover vraag je best aan de lesgevers. Van de leden van de specialisatiegroepen verwachten we een stevige discipline en doorzettingsvermogen om te (blijven) groeien in onze sport.

Lange Mat

Leden met een goede basis en een tikkeltje talent kunnen in deze afdeling verder groeien. In deze groepen wordt de nadruk gelegd op het sporttechnische aspect van elementen. Na een goede opwarming, is het de beurt aan de rondat, overslagen, flikflakken en salto’s op de mat, de airtrack of airtumbling. Elk seizoen doen deze groepen ook mee aan een tweetal wedstrijden op recreatief niveau

We werken met 3 groepen, gebaseerd op leeftijd en niveau.

Toestelturnen meisjes

In deze groepen hebben we het doel om met getalenteerde meisjes een stapje verder te gaan. Dit doen we aan de vier damestoestellen: de brug met ongelijke leggers, de balk, sprong en grond. Een groot deel van de les wordt gespendeerd aan houdingsscholing, krachttraining en het verbeteren van de lenigheid. Deze fysieke voorbereiding wordt op een creatieve manier aangebracht. Tijdens de kern van de les worden nieuwe, meer gevorderde, elementen aangeleerd of verfijnd. Hiervoor wordt het programma voor recreawedstrijden, opgesteld vanuit Gymfed, als basis gebruikt. Er wordt sterk ingezet op de talenten van gymnasten. Zo’n twee keer per jaar doen deze groepen ook mee aan een wedstrijd op recreatief niveau

We werken met 3 groepen, gebaseerd op leeftijd en niveau, en afgestemd op de wedstrijdnormen van Gymfed:

  • –  Groep 1: opgelegd werk tijdens wedstrijden (A-B-C-D)
  • –  Groep 2: opgelegd werk tijdens wedstrijden (D-E-F)
  • –  Groep 3: vrij werk tijdens wedstrijden